lördag 28 februari 2015

Slottsdistriktet & restaurang Terminal

-
Denna förmiddag tog vi taxi direkt till The Holocaust Memorial Center. Innan man fick gå in var man tvungen att gå igenom en lite enklare säkerhetskontroll, antagligen för att förhindra terroristhot mot anläggningen.. Man slogs direkt av höga väggar med namn på ungerska personer som avlidit under förintelsen. I ett hörn satt en liten duva och verkade helt orädd - en fredsduva tyckte mamma. Inne i byggnaden fanns massor av bilder, föremål, filmer och information om förintelsens historia. Mycket gripande.. Det var även turistanpassat och allt stod på både engelska och på ungerska, till skillnad från på Terror Háza. Allt man upplevde på både ställena var så otroligt svårt att ta in, det går liksom inte att greppa. Så fruktansvärt omänskligt brutalt och ofattbart.



När vi hade tittat på allt bad vi mannen i säkerhetskontrollen att ringa efter en taxi. Det är inte alls dyrt att åka taxi här, och det är billigare att boka en, än att stanna en på gatan. Taxin tog oss till Mátyás-templom (Mattiaskyrkan) upp på en hög höjd i slottsområdet. Utanför kyrkan låg också Halászbástya (Fiskarbastionen) som var likt en mur som man kunde gå upp på och där fanns små torn med fönster. Väldigt fint! Det var en fantastisk utsikt över Budapest. Vi studerade alla människor med selfiesticks och man var rädd att någon av dem skulle ramla ner för muren.. Vi köpte biljetter till kyrkan och gick in och tittade på dess tjusiga insida. Tyvärr var det många byggnadsställningar, vilket var tråkigt. En våning upp fanns det gamla föremål i montrar.





Efter att ha sett allt var vi hungriga och började leta efter matställen.. Dock befann vi oss nu mitt i ett turiststråk och pappa tyckte inte vi skulle äta här. Istället gick vi vidare i slottsområdet och tittade utanför Budaslottet och Sándor-palota (Sandor Palatset, presidentens hem och arbetsplats). Utanför Sándor-palota stod det vakter och vi fick vara med om ett vaktbyte som var ganska häftigt, bara sådär av en slump! Klockan råkade vara två bara. Mamma var nu hungrig och hade extra ont i fötterna såhär sista dagen, så jag och Lelle tog en snabbt sväng till framsidan av slottet medan mamma och pappa tittade på utsikten. Sedan gick vi tillbaka en bit och haffade en taxi som tog oss ner för slottshöjden igen.

Taxin släppte av oss vid Gellértbadet och vi gick en stund upp och ner längst en gata för att hitta någon bra restaurang att äta på. Till slut blev det den allra första vi hade sett då vi inte fann någon bättre. Det var ett ganska stelt och gammaldags ställe, men ändå god mat. Jag åt världens största schnitzel med jättegod klyftpotatis gjord på bakpotatis! Tanken var där efter att jag och Lelle skulle bada på Gellértbadet, jag hade badkläderna i högsta hugg i väskan och jag hade rakat benen på morgonen.. Men när vi kom dit var det mest krångligt, och jag konstaterade att män och kvinnor badade i olika termalbad (om vi nu inte missuppfattade något). Efter närmare eftertanke gav vi upp tanken och struntade i det. Vi tänkte istället gå inom saluhallen närmare vårt hotell, men den hade stängt 15:00 denna lördag.. Det blev i alla fall en sväng inom mataffären Aldi för lite smått och gått.


Tillbaka på hotellet vilade vi ut och klockan åtta korkade vi upp. Jag och Lelle hade snofsat till oss lite extra denna kvällen och drack redbull vodka. Mamma och pappa har ju ett helt annat tempo än oss ungdomar och hade nog hellre bara stannat på hotellet och inte ätit middag alls då vi åt sen lunch, men vi försökte peppa upp dem! Efter lite dividerande bestämde jag och Lelle att vi skulle äta på restaurang Terminal som vi hade gått förbi i torsdags. Vi tog en taxi och blev minsann inte besvikna på vårt val. Det spelades relativt hög loungemusik, atmosfären var härlig och maten var gudomlig. Ett perfekt avslut! Mamma och pappa var också nöjda.. ;) Jag och pappa åt revbensspjäll med potatis och coleslaw. Så mört och fint..



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar